”t guet tot Bussel met alle toebehoorten’

Zaterdagmiddag 20 maart vond in het gemeenschapshuis van Asten een familiereünie plaats van de familie (of misschien beter: het geslacht) Van Bussel. De aanleiding: de verschijning van het kloeke boekwerk: Genealogie Van Bussel, 1531-2010 (Asten 2010). Een gezellige bijeenkomst, die ieder weer eens wees op het feit dat de Van Bussels het ‘gaat heen en vermenigvuldigt U’ goed hebben begrepen en tot in de finesses hebben uitgevoerd. Een drukke bedoening zodoende !

Indrukwekkend boek, 511 pagina’s, A4, genaaid gebonden, voorzien van vele familiefoto’s en een beschrijving van 15 generaties Van Bussels. Het boek is samengesteld door Piet Aarts uit Asten-Heusden. Ik ben altijd erg onder de indruk van het genealogische speurwerk, dat moet worden verricht om familiestambomen in kaart te brengen. De Van Bussels zijn toch al rijk bedeeld, want in 1993 verscheen al het Chronologisch geboortenregister op het geslacht Van Bussel in de Nederlanden (Heerewaarden 1993), samengesteld door G.J.M.V. Van Bussel en P.C. Van Koningsbrugge. Dat werk kende een bredere benadering, omdat het probeerde alle takken van het geslacht Van Bussel in Nederland in kaart te brengen. De Genealogie Van Bussel is beperkter: het beperkt zich tot de families, die als stamvader Willem van den Eynde kunnen aanwijzen, wiens kleinzoon Daniël in 1531 ‘een hoef … gheheiten Bussel’ kocht. De stamboom beperkt zich dus tot de Astense familietakken. En zo te zien is dat gedegen gebeurt, al zal er zo hier en daar in de details het een en ander wel niet in orde zijn. Tenminste: het geroezemoes horende afgelopen zaterdagmiddag is er zo hier en daar het een en ander ingeslopen, dat niet door iedereen als juist werd herkend.

Het boek is zeer gedetailleerd en biedt van tijd tot tijd uitstapjes in het bronnenmateriaal om personen van een historisch kader te voorzien. Zoals bijvoorbeeld het feit dat de broer van mijn overgrootmoeder Liduina, Driekske van Bussel, een gouden medaille haalde op de Olympische Spelen van Antwerpen in 1920 met het Nederlandse handboogteam op het onderdeel ‘bewegend vogeldoel (28 meter)’ (blz. 461). Overigens, voor de goede verstaander: het geeft meteen aan dat ik tot een bastaardtak van de ‘jongste Astense Van Bussel tak (AII)’ (blz. 449-470) behoor, aangezien mijn grootvader een ‘voorkind’ was, een schande dus. Zover ik weet heeft mijn grootvader zijn oom dan ook niet gekend…. Aangezien ik dit al langer wist heb ik de verleiding om ooit de stamboom uit te zoeken, altijd weten te weerstaan, met de opmerking dat ik dan toch gauw klaar zou zijn.

Bij het doornemen van het boek viel mij wel het een en ander op., waar ik hier iets verder op wil ingaan. Erg opvallend vond ik dat in het boek voetstoots hetzelfde wordt vermeld over de vroege Van Bussels en de verschijning van de naam als in het Chronologisch geboortenregister. Ook al is op eenvoudige wijze aan te tonen dat dat niet klopt.

Zo wordt in het boek vermeld dat de oudste vermelding van de naam te vinden is in het Stootboek, een leenregister van het hertogdom Brabant van om en nabij 1350. Hierin wordt als ‘oudste’ representant van de familie Godevert van Bussel vermeld.

Maar wat te denken van Amilius de Buscel, ook Amilius de Bussele genoemd ? Een schepen van ’s Hertogenbosch van 1279 tot ongeveer 1302 ? Vermeld als schepen in het Oorkondenboek van Noord-Brabant tot 1312 (Den Haag 1979), nrs. 364 (1279), 388 (1282), 390 (1282), 403 (1284), 463 (1291), 497 (1293), 529 (1295) en 632 (1302). Diezelfde Amilius had toen een huis in de Hinthamerstraat in ’s Hertogenbosch, zoals blijkt uit nrs. 558-560 (1297). Uit nr. 457 (1290) blijkt dat hij gehuwd was met Oda van Buscel en dat hij een dochter had Lutgardis, gehuwd met Wellinus van Berlichem (Berlicum).

En wat te denken van Rodulfo de Bussele, schepen van Asten, in 1306 (nr. 728) ? Of van Ludovici Aelberti de Bussel, vermeld als schepen van ’s Hertogenbosch van 1343-1350 ? Deze laatste wordt vermeld in de Kroniek van Peter van Osch. Geschiedenis van ’s Hertogenbosch en Brabant van Adam tot 1523 (RGP Kleine serie 87) (Den Haag 1997).

De naam Van Bussel is dus veel ouder dan wat in het boek wordt vermeld. Het is jammer dat deze eenvoudig te vinden gegevens tijdens het onderzoek niet boven tafel zijn gekomen. Geen van deze Van Bussels is te koppelen aan Willem van den Eynde en zijn nakomelingen. Maar vermeld hadden ze toch wel mogen worden. Het is waarschijnlijk dat alle genoemde Van Bussels hier maatschappelijk succesvolle personen zijn geweest.

Een tweede opmerking past bij de beschrijving van de Gelderse Van Bussels in Vaassen en omstreken. Er wordt vermeld, dat deze niet zijn benaderd ’tenzij er een duidelijke relatie is aan te geven met de ‘Astense afkomst” (blz. 16). Die relatie was ook in het Chronologisch geboortenregister niet gelegd. Een simpele zoekopdracht op Internet bracht mij bij de website van de heemkundekring Ampt Epe, waar in de regestenbeschrijving van het Klooster Nazareth in een akte uit 1598 (charter 20) een zekere Johan van Bussel van Asten wordt vermeld. De tijd maakt hem een tijdgenoot van de beide Joost Goort Danielsen, van de Eynde, alias van Bussel (blz. 24). Ik kan deze Johan niet plaatsen in de stamboom en weet ook niet of hij er in past. Maar het is wel zeker dat hij afkomstig was uit Bussel bij Asten. En dan wordt de spoeling toch erg dun…. Die Gelderse Van Bussels gaan dus naar alle waarschijnlijkheid terug op de Astense Van Bussels. We weten alleen (nog) niet of ze ook terug gaan op de Van den Eyndes.

Bij al mijn waardering voor het harde werk van Piet Aarts wilde ik deze opmerkingen toch even kwijt. Het heeft mij in ieder geval weer geinspireerd om weer eens de geschiedenis in te duiken. Wellicht dat ik die vroegste Van Bussels, tot zeg maar 1600, toch nog eens ga uitzoeken. Ik weet alleen nog niet wanneer….

9 gedachten aan “”t guet tot Bussel met alle toebehoorten’”

 1. met belangstelling commentaar gelezen op het boek “Geneaologie van Bussel” dat ik helaas nooit in mijn bezit heb (kunnen) krijgen. Ik ben de samensteller met Peter van Koningsbrugge van het genoemde “Chronologisch geboorteregister..” Ik vind vooral de opmerkingen over de Veluwse van Bussels heel interessant. Sta open voor elke suggestie om verbeteringen in mijn (ons) boek aan te brengen bij een herdruk.

 2. Geachte heer Van Bussel,
  De opmerkingen zoals ik die in mijn blogpost plaatste zijn op dit moment de enige extra aanvullingen die ik beschikbaar heb. Ik ben in een totaal ander beroepsdomein actief op dit moment en heb niet de tijd om er diep in te duiken. Dat is iets wat ik mij voor ‘later’ heb voorgenomen. Aangezien er al verschillende zaken op ‘later’ zijn geagendeerd is het nog maar de vraag of ik daar überhaupt nog aan toe kom. Maar ik wilde in ieder geval datgene wat ik al wist of had achterhaald bij het verschijnen van dit boek toch ergens kwijt.
  Met vriendelijke groet,
  Geert-Jan van Bussel

 3. hallo van bussels,
  Ik ben Yvonne Haggenburg-van Bussel uit Wijchen. Vroeger in de zomervakantie van huis geruild met een fam Hein van Bussel uit Vaassen.Ik woonde vroeger in De Steeg.Ik zou het leuk vinden contact te hebben met een lid van deze familie. Ik weet alleen de namen. Jan en Marian.

 4. Bent u Yvonne M. van Bussel, geboren in De Steeg op 18 september 1956? Dochter van Hendrikus G. vB en Anna E. Bogisch?

  Als samensteller van het “Genealogisch overzicht van geslacht van Bussel” probeer ik mijn gegevens met iedereen te delen. Zou graag verdere gegevens van u ontvangen.
  Gerard van Bussel
  St Germain des Prés (Frankrijk)

 5. wie kan me helpen. ik heb ooit eens op het internet een familiewapen gezien. weet hier iemand iets meer van??

 6. ik reageer op yvonne Haggenburg-van Bussel. Ik ben de jongste van de familie van bussel uit Vaassen. Ik kan me nog goed herinneren dat we het huis geruild hebben. Jan en Marian zijn mijn oudere zus en broer. Waren jullie niet op de fiets naar Vaassen gekomen? We hebben er nog wel eens over dat we in de Steeg zijn geweest. Ik kan me nog als kind (5 jaar) herinneren dat jullie zo’n mooie serre hadden.
  Arno van Bussel
  De geerkamp 1628
  6545HS Nijmegen

 7. Met belangstelling gelezen. Mijn vader Jan van Bussel en zijn vader Tinus van Bussel vinden ook hun oorsprong in Vaassen. De boerderij de johannes of jonatan moet een bekende naam zijn in Vaassen. Mijn vader en Opa zijn naar Arnhem verhuisd en hebben daar na de oorlog een eigen taxibedrijf gehad. Ik woon nu zelf in Westervoort.en ben dus van de Gelderse tak denk ik. Er woont hier in ons dorp ook een Wim van Bussel die van de Asten tak is. Wij kunnen het overigens prima met elkaar vinden. Succes

 8. * Dutch translation to follow / Nederlandse vertaling hieronder *

  Hi everyone, I am Melissa Van Bussel; born in 1997 (daughter of Ian H. Van Bussel; granddaughter of Theresia and Hubertus / “Joe” Van Bussel, and great granddaughter of the author of “Chronologisch geboortenregister op het geslacht Van Bussel in de Nederlanden”). I live in Canada.

  I have a copy of the book and am hoping to make a digital copy to preserve our family history. I would love to talk to any of you to exchange additional information. Please feel free to contact me any time. My email address is melissalisevb@gmail.com or I can also be found on Facebook.

  Hallo allemaal, ik ben Melissa Van Bussel; geboren in 1997 (dochter van Ian H. Van Bussel; kleindochter van Theresia en Hubertus / “Joe” Van Bussel, en achterkleindochter van de auteur van “Chronologisch geboortenregister op het geslacht Van Bussel in de Nederlanden”). Ik woon in Canada.

  Ik heb een exemplaar van het boek en hoop een digitale kopie te maken om onze familiegeschiedenis te behouden. Ik wil graag met iemand van jullie praten om aanvullende informatie uit te wisselen. Neem gerust contact met me op. Mijn e-mailadres is melissalisevb@gmail.com of ik kan ook worden gevonden op “Facebook”.

  (Vertaling door “Google Translate”)

 9. Goedenavond,
  Vanbussel in één woord? zullen sommigen zich afvragen. Maar jawel, dat kan. Op zijn Belgisch namelijk. Maar ook onze stamboom gaat terug naar ‘ Bussel’ en Heeze, tot Egidus Dielis van Bussel ( °1831 ) naar het huidige Belgische Kaulille ( toen nog Caulille gespeld ) verhuist. Dat moet in ieder geval voor 1851 zijn geweest, want alle kinderen van Dielis ( ook het oudste kind Henricus, mijn overgrootvader ) worden in Kaulille ( nu fusiegemeente Bocholt ) geboren. Maar ik wil wat verder in de tijd terugspringen. Want daarover zit ik met een vraag. U vermeldt in uw recensie van het boek van Piet Aarts Amilius de Bussele, Rodulfo de Bussele en Ludovici Aelberti de Bussel. En van hen zegt u dat ze niet te linken zijn aan Willem Van den Eynde. Betekent dat ook dat ze niet te linken zijn aan de plaatsnaam Bussel? En indien niet wat is dan de herkomst van hun namen??? Beste groet vanuit Hamont-Achel, Jef Vanbussel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.