Geert-Jan van Bussel

Dr G.J. van Bussel

Ik ben opgeleid als onderwijzer, historicus (mediëvist), bedrijfskundige, informatiekundige en archivaris. In mijn dagelijkse leven ben ik docent, onafhankelijk adviseur, auditor en publicist.

Ik verzorg met Van Bussel Document Services consultancy, trainingen en research. Aan de Hogeschool van Amsterdam ben ik strategisch adviseur van het College van Bestuur, alsmede docent en onderzoeker. Ik ben tevens docent aan de Universiteit van Amsterdam. Ik ben gastdocent bij verschillende (buitenlandse) universiteiten. Ik doceer over management, enterprise content management, digital archiving en compliance. Ik ben de geestelijk vader’ van de praktijkrichtlijn ‘Bewaren en Bewijzen’ van het NEN.

Ik audit organisaties op de NEN-ISO norm 15489 Archief- en Informatiemanagement en de NEN 2082 Eisen voor functionaliteit van informatie- en archiefmanagement in programmatuur. Ik ben een veelgevraagd spreker op congressen en seminars, veelal over de effecten en de invloeden van informatieverwerking en informatiebeheer op het werken van mensen. Daarnaast houd ik me bezig met strategische advisering, content auditing en het ontwikkelen van zeer specifieke maatwerktrainingen en opleidingen. Mijn onderzoek richt zich op verschillende thema’s:

  • Het concept van het verantwoordingssysteem, de architectuur ervan en de implementatie.
  • Het management van de ‘content value chain’.
  • Het effect van enterprise content management op de performance van organisaties.
  • Het begrip context en de betekenis daarvan voor archiefdocumenten, accountability en bewijs.
  • het realiseren van ‘compliance’ in organisaties, gerelateerd aan de inrichting van verantwoordingssystemen.

In 2001 kreeg ik de prestigieuze NMA Award toegekend.

In 2009 promoveerde ik op een proefschrift over verantwoording in en door organisaties en de relatie daarvan met de archivering van informatie.

Ik ben een verwoed lezer van boeken over mijn onderzoeksinteresses, over geschiedenis (met de nadruk op het vroege christendom, de middeleeuwse kloosterorden en de tweede wereldoorlog) en over archieven. Ik heb alles gelezen en herlezen van William Shakespeare, Johan Wolfgang von Goethe, Gotthold Ephraim Lessing, Josikawa, Poesjkin, Tolstoj, Gogol, Umberto Eco, W.F. Hermans, Gerard Reve, Johan Daisne en Marga Minco.

Ik ben geen echte filosoof, maar heb wel veel gelezen van Descartes, Spinoza, Wittgenstein, Popper en Kuhn. Of ik ze ook begrepen heb, is een andere vraag.

Ik heb daarnaast een grote verzameling detectives en thrillers, waarbij ik mij vooral aangetrokken voel tot Peter Cariot, Havank, John Dickson Carr, Arthur J. Reeve, Dorothy Sayers, Ellery Queen, Robert Parker, Robert Ludlum, Clive Cussler en Tom Clancy. Qua fantasy en science fiction ben ik verslingerd aan Tolkien (alles al meerdere malen gelezen), Terry Brooks, Douglas Adams, Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Robert Heinlein, Tais Teng, Ursula LeGuin en Robert Zelazny. Ik lees het liefst alles in de oorspronkelijke taal.

Qua muziek heb ik geen echte voorkeuren en luister ik naar alles ‘wat goed in het gehoor ligt’. Dat is uiteraard een dubieuze uitspraak, want ontegenzeggelijk is het uiterst persoonlijk. Ik heb een lichte voorkeur voor Jazz (Count Basie, Duke Ellington, Bennie Goodman, Chet Baker), maar je mag me ook wakker maken voor Wouter Hamel, Norah Jones, Leonard Cohen, Katy Melua en Andrea Bocelli. En nog een paar….

Daarnaast heb ik na het afronden van mijn proefschrift een nieuwe hobby opgepakt: golf ! Ik begrijp nu ook pas echt waarom die sport zo genoemd wordt: golfbewegingen van pieken en dalen zijn normaal bij dat spel….

Eén gedachte over “Geert-Jan van Bussel”

  1. Ik kwam toevallig op deze pagina. Reageer nu, sinds ons laatste contact in 2005; 13 jaar geleden. De grote verdienste van het leren omgaan met archieven, en het doceren van informatie is, dat ik daarmee de basis van een zeer belangrijke therapie heb leren ontwikkelen. Als men immers gestructureerd moet leven, dan is controle over informatie – van diverse kanten – toch de basis van het ontplooien van een “levensstijl”? En daarmee kan men toch de medicatie tot een minimum beperken?
    Ik hoop van harte, dat de relatie waarin je zoveel hebt moeten investeren, nog steeds goed is. Verder laat ik het hierbij, en dank ik je voor alles.

    John van Wieringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.