Op zoek naar de herinnering

In december 2009 promoveerde ik aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over verantwoordingssystemen, content-intensieve organisaties en performance. De studie richt zich op de verantwoordingsfunctie in content-intensieve organisaties en de rol die content daarin vervult.

Samen met Ferdinand Ector onderzocht ik hoe de performance van bedrijfsprocessen binnen content-intensieve organisaties kan worden verbeterd door het optimaliseren van wat we wel de ‘content value chain’ noemen: de processen die de kwaliteit van content waarborgen: creĆ«ren, ontvangen, vastleggen, opslaan, bewerken, distribueren, ordenen, publiceren, gebruiken, waarderen, selecteren, vernietigen, bewaren, beveiligen, toetsen en behouden.

Een van onze belangrijkste stellingen is dat het afleggen van verantwoording aan legitieme fora (zoals de overheid, de aandeelhouders, de rechterlijke macht, de maatschappij e.d.) een belangrijke prestatiedoelstelling voor content-intensieve organisaties is en dat daardoor de kwaliteit, de beschikbaarheid en de begrijpelijkheid van content essentieel is. Dit ongeacht het moment in de tijd, dat verantwoording gevraagd wordt.

In het boek ontwikkelen we een model van een verantwoordingssysteem, waarmee de kwaliteit, de context, de beveiliging, de logistiek en het behoud van content kan worden benaderd. Toepassing van dit model leidt er toe dat content gebruikt kan worden om de rechtmatigheid van handelen aan te tonen en de doelmatigheid van bedrijfsprocessen te verbeteren.

Ik denk dat het boek een heel belangrijke basis legt voor de implementatie van Enterprise Content Management in content-intensieve organisaties. Het wordt voor organisaties mogelijk hiermee verantwoording af te leggen en ‘compliance’ te realiseren. Het boek is verkrijgbaar via de website van Van Bussel Document Services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.